Hunden

Som de flesta nog vet så är ju väldigt kännt att Taxar är en av de allra envisaste och personliga raserna som finns, om inte tom envisast.

Man märker ganska bra på båda mina att dom är taxar för dom är så sjukt envisa ibland. Har dom bestämt sig för en sak så är det så, detta är en av anledningarna att man vääääldigt sällan använder dom i lydnadstävlingar. Det är klart att dom kan vara lydiga ( precis som andra hundar ) men med ett undantag och det är när dom själva vill.

Loke är för det mesta rätt så lydig men Ymer är så jäkla trottsig ibland, han vet vad man menar men utan rätt motivation, dvs något gott, så är det svårt att få honom att göra saker. Om det inte handlar om att han gör fel och han märker att man är arg, då brukar han kunna lyda ganska snabbt. Men nu är ju han visserligen i den ålderna att han försöker tänja på reglerna.


Loke när han sover.

Men det är lite utmaning, som även om den är frustrerande ibland så är det ganska roligt att jobba med. Vi ska försöka komma iväg och gå på en lydnadskurs som finns i kil som är för jaktraser som kan vara lite krångligare.

Just nu sitter Loke i köket och är sur på mig för att han inte får mat ännu, något han väldigt gärna vill ha NU. Men det är inte riktigt dags för det ännu, inte förrns vid 14 tiden är det dags för mat.

Alla raser har ju självklart sina egna egenheter, något som är väldigt viktigt att kolla upp innan man ska skaffa hund för det är ju inte storlek och utseende som främst ska vara det avgörande anser jag. Man skaffar ju trotts allt en hund inte en prydnad och den ska ju fungera ihop med ens egna personlighet. Sedan är det ju klart att det är väldigt individuellt hur dom är men som tex med Taxar så brukar man säga att grunden i dom är förbannat envisa och smarta ( därav väldigt personliga ). Kommer kallad men ej strax, ty född till slav är ingen Tax ( och det stämmer så sjukt väl ).



Man blir så rädd när man ser folk som skaffar hund och väljer den rasen som är sötast och inte har gjort någon ordentlig koll på hur dom fungerar. Det finns ju en del raser som man verkligen brukar avråda första gångens hundägare till, det brukar kunna vara Taxar,  Jack Russel ( som vad jag förstått det som är en krävande ras som kan vara ganska trottsig ) och en del andra terrier raser främst. Det betyder ju inte att det inte går men det är oftast mycket svårare och jobbigare. En hund kräver ju rätt mycket som det är så att säga, man skulle kunna säga som så att det är ett barn som aldrig växer upp.
Något som oxå skrämmer mig är de familjer som skaffar hund utan att egentligen ha tid, en hund får ju absolut inte lämnas längre än 6 timmar ( enligt lag ) men bör inte lämnas längre än max 4 - 5 timmar och då inte varje dag och detta är ju när hunden vuxit för som valp skulle ju detta nästan ses som en dödssynd att lämna dom så länge. Sedan kan det vara kortare ändå beroende på hunden i fråga.



Ja man kan ju lätt sammanfatta att jag anser att man borde studera raser och vad det krävs att ha hund innan man bestämmer sig för att skaffa en. Det är trotts allt beslut som varar i 13 år ( till och från ) och ser man det som en lösning om det inte funkar att man kan lämna bort hunden bör man nog genast stanna upp och välja något annat djur om man inte klarar av att ta det ansvaret man tar på sig. Det är klart att det kan visa sig senare att det inte alls funkar, men det ska alltid vara sista lösningen inte ett sätt att komma undan ansvaret.

Det är klart att man ibland anser att man kanske skulle haft katt istället, det är ju betydligt mindre jobb. Men samtidigt så hör allt detta jobbet lite till charmen med att ha hund.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0